Znížme hejtovanie na internete

Hejtovanie = nenávidieť, neznášať

Stretli ste sa Vy alebo Vaše dieťa v škole alebo na internete sa slovným napadnutím? Chceli by ste vedieť ako mu pomôcť? Slovné agresie a prejavy hejtovania sú vážnou hrozbou pre mladých užívateľov internetu. Zdanlivá anonymita internetu vytvára priestor urážanie ostatných ľudí jednoduchším než v reálnom živote. Preto stojí za to venovať tomuto problému pozornosť a zistiť, ako tomu môže dospelí ľudia zabrániť.

Prejavy nenávisti (tzv. Hate speech) sú urážlivé prejavy, ktoré zosmiešňujú človeka alebo skupinu ľudí kvôli odlišným znakom ako je rasa, etnická príslušnosť, pohlavie a pod. Prejavy nenávisti prispievajú k vytváraniu, rozširovanie a pretrvávanie negatívnych stereotypov o človeku alebo skupine ľudí. Zvyčajne takéto výroky nielen uráža, ale aj skresľujú realitu a manipulujú s ňou.

Nie všetky prejavy agresie na internete však môžu byť označené za prejav nenávisti. Hejtovanie tak nemusí byť založené len na negatívnych stereotypoch, ale môže prinášať známky agresie bez špecifického podnetu. Mladí používatelia internetu si sťažujú na to, že zažili nenávisť bez  dôvodu, napríklad kvôli ich záujmom, obľúbeným seriálom, vzhľadu, sociálnemu statusu rodičov a pod. Urážanie na internete môže mať negatívny vplyv na osoby, ktoré sú terčom hejtovania.

Hejtovanie nie je fenoménom, ktorý je neoddeliteľne spätý s internetom. Mladí ľudia sa učia komunikovať v reálnom svete, predovšetkým doma. Role rodičov alebo poručníkov vo formovaní správanie dieťaťa je preto kľúčové.

Ste rodič alebo opatrovník? Čo môžete urobiť?

Hovorte so svojimi deťmi o tom, ako by mali internet používať a aká má mať pravidlá. Pokúste sa ich naučiť rešpektovať ostatných, neurážať ich, netiahnuť k násiliu a nebyť ľahostajný k násiliu voči ostatným.
Skúste si tiež pohovoriť o odlišnostiach a rôznorodosti tak, aby sa Vaše dieťa bolo schopné priblížiť ostatným s toleranciou a porozumením.
Povedzte svojmu dieťaťu, že veci publikované na internete nikdy nie sú úplne anonymné. Vždy možno dohliadať autora komentára.
Dajte svojmu dieťaťu najavo, že ste informovaní o možných prejavoch nenávisti.
Naučte ich kritickému prístupu ku komentárom na internete. Niektorí ľudia zverejňujú kontroverzné komentáre len pre šírenie agresie a na pobúrenie.
Skúste na tento problém upozorniť učiteľa Vášho dieťaťa a povzbuďte ich, aby pracovali s touto témou v triede.

Ste pedagóg?

Tu nájdete  materiály a videa pre diskusiu na Vašej hodine na tému hejtovania.

K videu si najskôr prejdite prezentáciu k scenáru videa.

Zdroj: addfriend.disney.cz

1/ Prezentácia k scenáru videa– slovný doprovod.

 

2/ Scénar vyučovacích hodín Bez nenávisti- nehejtuj

 

Zdroj celého obsahu je: addfriend.disney.cz